AMSTERDAM - De navigatiesystemen in auto’s gaan in de toekomst zorgen voor een betere verdeling van de verkeersstroom. De techniek start met een proef in de regio Amsterdam. Dat meldt Minister Schutz van Haegen bij de opening van de AutoRAI.

In samenwerking met de regio Amsterdam start het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een proef waarbij navigatiesystemen van auto’s worden gekoppeld met apparatuur langs de weg.

Daarmee kan de drukte van het verkeer worden bekeken en kunnen bijvoorbeeld toeritdoseerlichten daarop worden afgestemd. Dat heeft Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastuctuur en Milieu, vanavond bekendgemaakt tijdens de opening van de AutoRAI.

De details van de proef moeten nog worden uitgewerkt. In elk geval is voor het systeem een slimme navigatie nodig die data kan uitwisselen met de apparatuur langs de weg. Volgens het ministerie valt er bij deze techniek heel veel winst te halen bij het terugdringen van files.

‘Open source’-systeem

Verschillende automerken zijn al bezig met de ontwikkeling van hun eigen slimme navigatiesystemen. “Maar voor deze proef is een ‘open source’-systeem belangrijk. Het is juist de bedoeling dat auto’s van verschillende merken met elkaar kunnen communiceren,” aldus een woordvoerder van het ministerie.

Met het systeem kunnen volgens het ministerie weggebruikers en wegbeheerders goed anticiperen en reageren op plotselinge knelpunten. “De weggebruiker kan zijn reisplannen aanpassen en de wegbeheerder kan bijvoorbeeld een spitsstrook openstellen.”

Grenzen

Verder wijst de minister er in de openingsspeech op dat auto’s deel uit maken van een mobiliteitssysteem dat tegen grenzen oploopt. “Grenzen op het gebied van bereikbaarheid, ruimte en milieu.”

Ook meldt ze dat tweederde van de autoverkoop bestaat uit modellen met een A- of B-energielabel. Bijna eenderde is belastingvrij. Schultz van Haegen: “De consument wordt daarbij geholpen door de fiscus, maar ook de pittige benzineprijs speelt mee. Zuinig rijden loont tegenwoordig fors.”