AMSTERDAM - Bij Saab ligt de productie al enige dagen stil. Het ziet er naar uit dat dit nog wel even kan gaan duren.

Het verhaal mag bekend zijn: doordat Saab betalingsachterstanden heeft bij toeleveranciers, stokt de aanvoer van onderdelen.

Afgelopen donderdag zijn, na veel horten en stoten in de dagen daar voor, de productielijnen voorlopig stilgezet. De hoop in Trollhättan is dat de productie deze week weer wordt opgestart.

Maar het is helemaal de vraag of dat gaat lukken.

Financiering

Volgens een bericht van Spyker wacht Saab tot er nieuwe financiering rond is voordat de productie wordt hervat.

Dat moet volgens het bericht ‘binnen een week’ rond zijn. Dat betekent dus dat de productie een paar dagen langer dan gepland stilligt.

Als er groen licht wordt gegeven voor een herstart van de productie, is er altijd nog sprake van een opstarttijd voordat de fabriek weer helemaal op stoom ligt.

Overname

Saab spreekt volgens de Zweedse media met de Zweedse overheid over de overname van vastgoed dat eigendom is van Saab. De autofabrikant kan dat vervolgens weer terug leasen.

Op z’n vroegst op donderdag zal er meer nieuws zijn over deze constructie. De Zweedse overheid heeft zeggenschap over Saab omdat het er via een lening van de Europese Investeringsbank bij betrokken is.

Antonov

Verder zit de Russische zakenman Vladimir Antonov nog altijd op het vinkentouw om zich met het merk te bemoeien. Ook hier moet eerst de overheid zijn toestemming voor geven.

Tijdens de overname van Saab door Spyker moest Antonov op verzoek van Zweden als aandeelhouder van Spyker Cars NV het veld ruimen voordat de Nederlanders toestemming kregen voor de overname.