AMSTERDAM - Volgens de laatste berichten duurt het nog wel even voordat er weer nieuwe Saabs van de band zullen lopen, maar dat weerhoudt het van oorsprong Zweedse merk er niet van om vandaag de Nederlandse prijzen bekend te maken van de stationwagonvariant van de 9-5.

Die 9-5 Estate is vanaf vandaag voor het eerst in Nederland te bewonderen op de AutoRAI, en de koper moet voor die auto minimaal 44.950 euro meenemen naar de dealer.

Voor dat geld krijg je de 1.6T Linear met 180 benzine-pk’s, dat komt dus neer op een meerprijs van tweeduizend euro ten opzichte van een vergelijkbare 9-5 sedan.

Zet je echter vóór 31 mei een handtekening onder een aankoopcontract voor een 9-5 Estate, dan geeft Saab je deze 2.000 euro cadeau.

Goedkoopste

De goedkoopste dieselmotor levert 160 paardenkrachten en kost minstens 45.450 euro. Het topmodel van de reeks heeft de 2.8-liter V6 in zijn neus en kost als Aero met standaard XWD-vierwielaandrijving 73.500 euro.

De 9-5 Estate kan een belangrijke auto zijn voor Saab in Nederland, omdat ons land een bovengemiddelde belangstelling heeft voor stationcars.

Flink

En het is een flinke auto, want met de achterbank neergeklapt meet de laadvloer maar liefst twee meter. Standaard monteert Saab dakrails, een achteruitrijcamera en een elektrisch te openen achterklep zijn tegen meerprijs leverbaar.

De stationversie van de 9-5 kan vanaf de AutoRAI worden besteld en wordt – mits de productielijnen snel weer aan de slag gaan – vanaf de zomer afgeleverd aan de kopers.