AMSTERDAM - Lancia toont de Ypsilon op de AutoRAI. Met zijn tweecilinder Twinair-motor is die wegenbelastingvrij te rijden. De prijs weten we ook al.

Lancia doet helemaal mee in het segment van de wegenbelastingvrije kleintjes. De helemaal nieuwe Ypsilon wordt voorzien van de 0,9-liter tweecilinder Twinair motor en scoort daarmee een uitstoot van 99 gr/km.

Dat is laag genoeg voor een wegenbelastingvrije status of veertien procent bijtelling.

Lancia heeft daarmee de primeur van de eerste benzineauto in deze klasse. De concurrentie doet het met diesels of auto’s op de LPG.

Tweepitter

De tweepitter van de Yp heeft een vermogen van 85 pk en komt op een verbruik van 4,2 liter op 100 km. De vanafprijs van de Twinair is een ronde 15.000 euro.

Daarvoor wordt de simpelste Gold-versie geleverd. De snelle bestellers kunnen voor de actieprijs van zevenhonderd euro extra het Dolce Vita-pakket bestellen. Dat bestaat volgens de importeur uit ‘drie soorten sensoren’, waarmee de Lancia extra luxe wordt aangekleed.

Wie een Ypsilion met een wat riantere motorisering zoekt, moet nog even geduld hebben. Halverwege dit jaar wordt het aanbod uitgebreid met meer motoren en pas in 2012 wordt het Ypsilon-programma compleet gemaakt.