AMSTERDAM - Mercedes-Benz heeft de eerste foto's van de Concept A vrijgegeven, de voorbode van de nieuwe A-klasse. Zelden was er zo'n grote generatiekloof als bij deze Mercedes-Benz.

Waar de Mercedes A-klasse momenteel een mpv-achtige is, tapt de Concept A uit een geheel ander vaatje. Het is een driedeurs hatchback die rechtstreeks z'n pijlen richt op de Audi A3 en de BMW 1-serie.

Ook van die auto's komt overigens op korte termijn de nieuwe generatie op de markt.

Sportiviteit

De sportiviteit is niet alleen maar uiterlijke schijn. Onder de kap is een viercilinder turbomotor van Mercedes' nieuwe 'M270' generatie te vinden. In het geval van de Concept A is de cilinderinhoud twee liter. De turbo benzinemotor werkt samen met een eveneens nieuwe transmissie met dubbele koppeling en levert 210 pk.

De Concept A is de eerste auto in de compacte klasse met een radargebaseerd systeem dat een potentiële aanrijdingen signaleert. Mercedes-Benz koppelt het nieuwe systeem aan Brake Assist, waardoor het risico op kop-staart-botsingen kleiner wordt.

Uiterlijk

Aan de voorkant zien we led-lampen die volledig uit led'jes zijn opgebouwd. De grille bestaat uit drie delen. Aan de zijkant van de Concept A benadrukken drie lijnen de sportieve intenties van de A-klasse nog verder. Aan de achterzijde van de auto valt vooral de led-balk over de gehele breedte van de kofferklep op.

Binnenin heeft Mercedes-Benz zich laten inspireren door de luchtvaart. Zo heeft het dashboard de vorm van de vleugel van een vliegtuig. De ventilatieroosters zijn beïnvloed door het ontwerp van de vliegtuigmotor en voor de belangrijke instrumenten stond de afterburner van een straaljager model.

Smartphones

De Concept A biedt verregaande ondersteuning voor smartphones zoals de iPhone. Met de centrale bedieningsknoppen in de middenconsole kan de bestuurder alle functies van de ingeplugde telefoon bedienen.

Mercedes-Benz toont de Concept A op de persdag van de Autoshow van Sjanghai voor het eerst aan het publiek. Die vindt op 19 april plaats. Een dag later maakt de nieuwe Mercedes-Benz ook z'n opwachting op de New York International Auto Show. De productieauto maakt z'n debuut waarschijnlijk op de NAIAS in Detroit in januari 2012.