TROLLHÄTTAN - Duizenden medewerkers van autobedrijf Saab, eigendom van het Nederlandse Spyker Cars, krijgen de rest van de week vrijaf.

 De leiding van het bedrijf heeft dit woensdagmiddag aan het personeel meegedeeld, waarna Zweedse media zijn ingelicht.

Waarschijnlijk blijft er een kleine staf aanwezig op het kantoor, maar in de fabriek in Trollhättan wordt niet gewerkt. Saab heeft circa 3400 mensen in dienst.

Saabs informatiechef Eric Geers zei tegen de Zweedse nationale radio-omroep SR dat het bedrijf ''op dit moment krap bij kas zit''.

Bevoorrading

Veel toeleveranciers hebben lange tijd niet betaald gekregen en sommige hebben de bevoorrading daarom gestopt. De voorzitter van de Zweedse belangenvereniging van auto-onderdelenmakers FKG zegt dat Saab vijftig belangrijke onderaannemers heeft, waarvan zeker vier grote partijen met leveringen zijn gestopt.

Volgens radio-omroep SR zou Saab in totaal circa achthonderd toeleveranciers hebben, maar daar zitten bijvoorbeeld ook makers van wc-papier en schrijfgerei bij.

Saabs informatiechef zegt dat er met de partnerbedrijven eerst een ''permanente oplossing'' wordt gevonden en dat daarna de productie weer op gang wordt gebracht. Of de fabriek maandag weer draait, wilde hij niet zeggen.

Nieuwe lening

Waarschijnlijk volgende week krijgt Saab een nieuwe lening van de Europese Investeringsbank op zijn rekening bijgeschreven. Om hoeveel het precies gaat is niet bekend, maar tot nu toe is 217 miljoen euro van het maximum van 400 miljoen euro gebruikt.

Volgens de Zweede kwaliteitszakenkrant Dagens Industri probeert de Russische investeerder Vladimir Antonov circa 375 miljoen euro aan leningen voor Saab los te krijgen bij vijf grote Europese banken.