AMSTERDAM - De AutoRAI heeft er een heuse wereldprimeur bij: de nieuwe Ford Focus Econetic. Een bijzondere auto voor de Nederlandse markt, want door z’n lage CO2-uitstoot is-ie wegenbelastingvrij. In een eerder stadium zal ook de Fiesta een belastingvrije versie uitbrengen.

De nieuwe Ford Focus Econetic heeft een volledig nieuwe 1.6 TDCi onder de kap. Het blok heeft een nieuw injectiesysteem, een andere turbo, verbeterde koeling.

Ook zijn er extra maatregelen genomen om de interne wrijving te verminderen.  Het maximum vermogen is 115 pk. Waar het natuurlijk allemaal om draait bij zo’n Econetic-versie is de CO2-uitstoot.

En daarmee zit Ford nu net goed, want voor de hatchback, de sedan én de wagon is deze 94 g/km.

Grens

Dat is onder de grens van 95 g/km voor dieselauto’s en dus krijgt Ford zoals het er nu naar uitziet de eerste belastingvrije auto in het C-segment met een conventionele verbrandingsmotor in het gamma. De Wagon is zelfs de eerste belastingvrije stationwagon in deze klasse.

Deze lage uitstoot is er natuurlijk niet zomaar. De Econetic profiteert bijvoorbeeld van een speciaal aerodynamicapakket. Verder zijn er de bekende Econetic-technieken als een actieve grille, auto-start-/stop en regeneratie van remenergie.

Tot slot zijn er banden met een lage rolweerstand en een zesversnellingsbak met lange eindoverbrengingen.

De Ford Focus Econetic beleeft z’n wereldprimeur op de persdag van de AutoRAI, die op dinsdag 12 april plaatsvindt. En dan het slechte nieuws: de eerste exemplaren van de Ford Focus Econetic worden pas begin 2012 geleverd.

Fiesta

Momenteel is er al een Fiesta Econetic, maar die zit met z’n CO2-uitstoot van 98 g/km precies aan de verkeerde kant van de grens van 95 g/km.

Een uitstoot van 95 g CO2 of minder zorgt voor veel fiscaal voordeel: vrijstelling van bpm en mrb en voor leaserijders 14 procent bijtelling.

Om de verkoopaantallen van de Fiesta op peil te houden, verlaagde Ford eind vorig jaar de prijzen van de Fiesta al met maar liefst 2.800 euro.

TDCi

Ook de nieuwe versie heeft weer een 90 pk sterke TDCi motor onder de kap. De precieze uitstoot van de Fiesta Econetic die op de AutoRAI staat, is nog niet bekend.

De importeur kan ons alleen garanderen dat de auto wegenbelastingvrij is. En laten we eerlijk zijn, daar gaat het natuurlijk om. De prijs van de belastingvrije nieuweling volgt in een later stadium.