TROLLHÄTTAN - De problemen bij autofabrikant Saab, eigendom van het Nederlandse Spyker Cars, duren voort.

Woensdagochtend lag de productie opnieuw stil en ook donderdag worden er geen auto's gemaakt in de fabriek in het Zweedse Trollhättan.

Reden is opnieuw een gebrek aan onderdelen, die niet komen omdat toeleveranciers zeggen geen geld te krijgen.

Dat meldden meerdere bronnen in Zweden. Mogelijk pas volgende week dinsdag wordt de productie bij Saab opnieuw gestart, als het autobedrijf beschikt over nieuw geld.

Staatsgaranties

Waarschijnlijk krijgt Saab volgende week een nieuwe lening van de Europese Investeringsbank op zijn rekening bijgeschreven, nadat vrijdag de Zweedse rijksdienst Riksgälden daarvoor opvallend snel de essentiële staatsgaranties had afgegeven.

De leningen van bij elkaar meer dan 220 miljoen euro zijn gebonden aan strenge voorwaarden en rente. Daar hoopt Spyker via de Russische zakenman Vladimir Antonov onderuit te komen.

Totale lening

Volgens de Zweedse zakenkrant Dagens Industri heeft Antonov inmiddels met vijf grote Europese banken contact gehad om een totale lening van circa 375 miljoen euro voor Saab te vergaren. ''We zoeken naar geld zonder politieke sturing'', aldus een medewerker van Antonov tegen de krant.

De productiestop bij Saab slaat nu over naar onderaannemers die wel graag willen leveren. Lear Corporation uit Trollhättan maakt de autostoelen voor Saab, goed voor 90 procent van de productie van het bedrijf. ''Door de pauze krijgen we geen orders meer'', bevestigde productieleider Johan Svensson in het Zweedse radiojournaal.

Onzekere tijd

Voor circa 120 van de 130 Lear-werknemers is het een onzekere tijd, net als begin 2010 toen Saab dreigde te verdwijnen. Spyker kocht toen de Zweedse autofabriek over van General Motors.

Saab heeft volgens de Zweedse belangenvereniging Fordonskompentengruppen vijftig belangrijke toeleveranciers. Daarvan willen minstens vier grote voorlopig niet bevoorraden, aldus de verenigingsvoorzitter Svenåke Berglie. ''Dat Saab zegt voldoende geld te hebben, is lulkoek. Onze leden krijgen niet betaald.''

Betaalconflicten

Vorige week wist Saab betaalconflicten met transportbedrijf DB Schenker en instrumentenpanelenmaker IAC wél op te lossen.

Het automerk tekende verder een vijfjarig contract met het Zweedse Zetup om het beheer en de ontwikkeling van de hele IT-infrastructuur van het bedrijf op 1 juli op zich te nemen. Daarmee verlengt Saab zijn contract met het Amerikaanse HP niet.