AMSTERDAM - We weten meer over de motorenplannen van de BMW Group. Er komt een nieuwe motorenfamilie, bestaande uit drie-, vier- en zescilinders.

De modulaire motoropbouw die deel uitmaakt van Efficient Dynamics, zorgt ervoor dat BMW Group de nieuwe motorenfamilie over de hele linie kan toepassen.

De drie-, vier-, en zescilinder lijnmotoren kunnen daardoor in een grote variëteit worden geproduceerd.

De cilinderinhoud per cilinder is ongeveer 500 cc omdat hiermee zowel thermisch- als dynamisch de optimale situatie voor een verbrandingsmotor bereikt wordt.

Ontwikkelingskosten

Bijzonder is verder dat het concern de motoren zowel in lengterichting als dwars (voor BMW resp. MINI) in kan bouwen. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe, 1,5-liter driecilinder turbomotor.

Hierdoor bespaart de BMW Group ontwikkelingskosten en vergroot het de winstmarges.

Productiestrategie

Dankzij de modulaire ontwikkeling kunnen verschillende motoren tot wel 60 procent van de onderdelen met elkaar delen.

Om de nieuwe productiestrategie definitief te maken, investeert BMW tot en met 2012 ruim 300 miljoen euro in de twee productiefaciliteiten München en Steyr.

Verbruik

Om het verbruik te beperken, werkt BMW overigens niet alleen aan nieuwe motoren. Zo staan er ook nieuwe software voor de achttrapsautomaat en de introductie van meer lichtgewicht materialen op de planning.

Naast de verbrandingsmotoren komt BMW ook met een nieuwe elektromotor.