AMSTERDAM - Na de buitenissige Spadaconcept Codatronca onthullen vader en zoon Ercole en Paolo Spada op de Top Marques show in Monaco op 14 april een tweede model: de nog excentriekere Codatronca Monza.

In dit geval gaat het om een ronduit extreme roadsterversie van de Codatronca, die de Spada’s niettemin lieflijk als ‘barchetta’ omschrijven.

De auto ontstond toen een klant kenbaar maakte een speciale en compleet gepersonifieerde versie van de Codatronca te willen hebben.

Inmiddels hebben de Spada’s besloten deze automobiele wens in zeer kleine aantallen in productie te brengen.

Carrosserie

De carrosserie van de Monza is net als de gesloten Codatronca van lichtgewicht kunststof en het chassis is eveneens opgebouwd uit een aluminium buizenframe waarin zowel voor als achter een rolbar is verwerkt, het subframe waarin de motor is bevestigd is van magnesium.

De wielophanging is daarbij volledig instelbaar en datzelfde geldt voor beide anti-roll bars. De 19” wielen zijn van OZ en de banden van Pirelli, terwijl de grote schijven en de achtpots remklauwen voor en vierpots klauwen achter door Brembo zijn verzorgd.

De Codatronca Monza weegt 1.180 kilogram en is 4.759 mm lang.

V8

Pièce de resistance is wellicht de motor, die met hulp van Italtecnica werd opgebouwd rond die een aluminium V8 van Corvette.

Italtecnica monteerde dry-sump smering en boorde de achtcilinder op tot een inhoud van 7,0-liter. Dankzij dubbele turbo’s en intercoolers komt het vermogen nu uit op 700 pk bij 6.200 toeren en het koppel op liefst 950 Nm bij 4.200 tpm.

Via een handgeschakelde close-ratio zesbak verdwijnt het naar de achterwielen.

Topsnelheid

De topsnelheid ligt op 335 km/h terwijl de acceleratie van stilstand naar 100 km/h in 3,0 seconden geklaard kan worden.

Spada junior stelt daarbij nota bene dat rijplezier belangrijker wordt bevonden dan prestaties. Om dat te onderstrepen is de auto verder uitgerust met een uitgebreid telemetrie-apparatuur en een driewegs tractiecontrolesysteem dat na drie maal drukken volledig is uitgeschakeld.