TROLLHÄTTAN - Saab Automobile, eigendom van het Nederlandse Spyker Cars, heeft donderdagavond rond tien uur het conflict met de leverancier van zijn instrumentenpanelen opgelost. Daardoor komt de productie in de loop van vrijdag weer op gang.

Dat melden Saab en de betrokken leverancier IAC. IAC zei donderdag niet betaald te hebben gekregen en stopte de leveringen aan de autofabriek in het Zweedse Trollhättan.

Daardoor kwam de productie bij Saab, tegen de verwachting in, toch weer stil te liggen.

Saab had juist een andere twist, met zijn belangrijkste bevoorrader DB Schenker, bijgelegd waardoor de productieband na een stop van anderhalve dag weer werd opgestart.

Akkoord

De Zweedse staat ging donderdagavond opvallend snel akkoord met het geven van garanties op een nieuwe lening van de Europese Investeringsbank (EIB) aan Saab.

''Wij zijn niet ongerust'', zei een woordvoerder van de verantwoordelijke Zweedse overheid Riksgälden tegen het Zweedse persbureau TT.

Saab kan van de EIB maximaal 400 miljoen euro lenen en heeft daarvan tot nu toe 217 miljoen euro gebruikt. Riksgälden bekijkt of de leningen geen financieel risico opleveren voor de Zweedse belastingbetaler.

Bedrag

De EIB geeft pas geld als de Riksgälden akkoord is. De zegsvrouw van de dienst wilde niet kwijt om hoeveel geld Saab heeft gevraagd, maar ze verwacht dat de autobouwer het bedrag over twee weken op zijn rekening vindt.