AMSTERDAM - Het nieuws over de tijdelijke productiestop bij Saab mist z’n uitwerking niet. Op de beurs ging de koers van het aandeel Spyker hard woensdag hard onderuit. Kort na het openen van de beursvloer zakte het aandeel met 6,1%.

Eerder vanmorgen berichtten we al dat de productie bij Saab gisteren tijdelijk stil is gelegd. Hoewel de productie inmiddels weer op gang is, heeft het nieuws dat de situatie verband houdt met slecht betalingsgedrag van Saab geen gunstige gevolgen voor het vertrouwen in Spyker Cars N.V.

Analisten vermoeden dat Saab minder liquide middelen heeft dan tot nog toe werd aangenomen. In een verklaring stelde Spyker vanmorgen echter dat er meer dan genoeg middelen zijn om aan de liquiditeitseisen te kunnen voldoen.

Het rommelt de laatste tijd stevig rondom Spyker en Saab. Vorige week werd bekend dat Saab-topman Jan Âke Jonsson het na 40 jaar bij het bedrijf voor gezien houdt. Ook werd de Zweedse autobouwer gesommeerd om bij de Riksgälden te verschijnen.

Deze rijksdienst houdt zich bezig met Saab om te voorkomen dat problemen bij de autofabrikant de Zweedse belastingbetaler geld gaat kosten.

Goedkeuring

De Riksgälden wilde geen uitspraken doen over de inhoud van het gesprek. Saab heeft de goedkeuring van de Zweedse staat echter nodig om de lening van 400 miljoen Euro van de Europese Investeringsbank te kunnen behouden.

Vorige week kwam van Spyker Cars N.V. het nieuws dat het in 2010 een verlies had gedraaid van 218 miljoen euro. Ook gaf het bedrijf toen aan een fors aantal extra aandelen uit te geven om kapitaal vrij te maken.