AMSTERDAM - Bij Porsche weten ze wel hoe ze de aandacht op hun producten moeten vestigen. Bij de Panamera gebeurt dat door de introductie van een nieuwe topversie, de Turbo S.

De Porsche Panamera Turbo S heeft ook weer de 4,8-liter biturbo V8 onder de kap. In de S is-ie goed voor 50 extra pk’s, waardoor het totaal op 550 pk komt.

Het maximumkoppel stijgt van 700 naar 750 Nm. Met het Sport Chrono Turbo Pakket kan het koppel door een overboostfunctie zelfs tijdelijk naar 800 Nm stijgen.

De – met die van de Turbo vergeleken – verbeterde prestaties zijn mogelijk dankzij twee aanpassingen: de toepassing van verbeterde turbo's met schoepen van een titanium-aluminiumlegering en een aangepast motormanagement.

Lichter

Door de schoepen van de turbo te maken van een titanium-aluminiumlegering zijn ze lichter. Hierdoor is de massatraagheid minder, zodat de turbo's sneller reageren op het gas.

De sprint naar 100 km/h kost 3,8 seconden en de topsnelheid is 306 km/h, 3 km/h meer dan de gewone Turbo. Het gemiddeld verbruik van de Panamera Turbo S is ‘slechts’ 11,5 liter per 100 kilometer. Met speciale Michelin banden daalt het verder naar 11,3 liter per 100 km.

Juni

Tot de standaarduitrusting van de Turbo S behoren Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) en Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus). PDCC is een actief stabilisatiesysteem dat overhellen in bochten tot een minimum beperkt. Dit verhoogt zowel de wendbaarheid als het comfort van de auto. PTV Plus kan zonodig de trekkracht variabel over de achterwielen verdelen via het elektronisch sperdifferentieel.

Dit biedt in uiteenlopende rijomstandigheden superieure tractie. De besturing is voorzien van het snelheidsafhankelijke Servotronic voor een optimaal stuurgevoel. Bij het Sport Chrono Turbo-pakket – eveneens standaard in deze uitvoering – hoort een speciale afstemming van zowel het onderstel als het motormanagement. Beide zijn met een druk op de 'Sport Plus'-knop beschikbaar. Tenslotte is er een sportuitlaatsysteem voor de sportieve roffel.

Het prijskaartje van de Panamera Turbo S vermeldt 216.800 euro. Volgende maand debuteert de super-Panamera op de Autoshow van Sjanghai. De auto verschijnt in juni bij de dealers.