AMSTERDAM - Slecht nieuws voor Saab-liefhebbers, het Zweedse merk heeft de productie gisteren tijdelijk stil moeten leggen. Inmiddels is de productie weer op gang. De tijdelijke stop was waarschijnlijk het gevolg van een onderdelentekort wegens een niet betaalde leverancier.

Volgens het Zweedse Dagens Industri heeft minimaal één onderdelenleverancier geweigerd nog verder onderdelen te leveren. Dit zou te maken hebben met het slechte betalingsgedrag van Saab.

Een woordvoerder van Saab wilde geen commentaar geven en ook de Nederlandse importeur kon niet precies zeggen hoe de vork in de steel zit. Håkan Skött, van het eveneens in Trollhättan gevestigde onderdeel van vakbond IF Metall kon echter bevestigen dat de productie inderdaad tijdelijk is gestaakt.

Tezelfdertijd komen er ook berichten binnen dat reclamebureau Lowe Brindfors al haar werkzaamheden voor Saab heeft gestopt. Tegenover het Zweedse dagblad Resumé verklaarde directeur Bjarte Eide dat Saab al sinds december niet meer heeft betaald, “uit respect voor Saab zullen we niet zeggen om welk bedrag het gaat, maar het is een significante som”.

Voorzitter van de Zweedse autohandelsvereniging Fordonskomponentgruppen Svenåke Berglie heeft zich eveneens uitgelaten over de situatie. Hieruit blijkt dat Saab een structureel probleem heeft met het betalen van leveranciers.

“Saab blijft achter met betalingen en we hebben het bedrijf met klem gevraagd de situatie recht te zetten. Elk bedrijf heeft weleens een cash flow probleem. Saab wordt echter in de gaten gehouden en ze moeten hun zaakjes op orde krijgen. Als leveranciers niet betaald worden is dat uiteraard problematisch.”

Transportbedrijf

Dagens Industri heeft Victor Muller gevraagd naar de situatie. De topman beweert dat het knelpunt bij een transportbedrijf zat. Dit bedrijf zou geëist hebben dat het meer geld kreeg voor haar werkzaamheden. Of Muller met die eisen heeft ingestemd vermeldt het verhaal echter niet. Voor zover bekend is de productie woensdagochtend weer op het normale niveau.