Diverse automerken raden af om de komende tijd een auto in het rood of zwart te bestellen. Als gevolg van de problematiek in Japan ligt de fabriek die deze kleuren produceert namelijk stil.

Dat de rampen in Japan allerlei gevolgen hebben op de auto-industrie, wisten we al. Nu krijgen we te maken met een nieuw en nogal merkwaardig probleem, zo meldt de financiële site Bloomberg.

Slechts één fabriek ter wereld maakt het glanspigment voor onder andere de autolakkleuren rood en zwart, en die ligt veertig kilometer van Fukushima af. Deze faciliteit werd eerder getroffen door de aardbeving en de tsunami, en heeft nu nog te maken met de instabiele kerncentrale in Fukushima.

De glanspigmentproductie ligt daarom stil en de medewerkers mogen niet naar binnen, aldus producent Merck. Wanneer ze wel weer aan de slag kunnen, is nog niet bekend.

Verschillende merken hebben hier last van. Ford en Chrysler hebben veel orders voor auto’s in het rood, zwart en nog enkele speciale kleuren stopgezet. Ook Audi en BMW kunnen voorlopig hun auto’s niet leveren in bepaalde kleuren.