AMSTERDAM - Volkswagen wil het R-programma graag uitbreiden. Het volgende model dat wordt klaargestoomd voor zo’n behandeling zou de Jetta zijn.

Volkswagen overweegt een R-versie uit te brengen van de Jetta. Die snelle variant leunt technisch sterk op de Golf en Scirocco R en dat betekent dus een 2,0-liter turbomotor met een vermogen van zo'n 270 pk.

Of de auto vierwiel- of voorwielaandrijving krijgt, is echter nog onduidelijk. 

Nieuwe R-versies

Volkswagen wil in de nabije toekomst flink in de bus blazen met nieuwe R-versies. Daarbij wordt met een schuin oog gekeken naar het succes van de M-versies van BMW en de AMG’s van Mercedes in de VS.

Op die markt wil Volkswagen de aantallen gaan verdubbelen en de Jetta is op die markt één van de sterkste troeven.

Termijn

Volgens de woordvoerder van Volkswagen in Nederland is het goed denkbaar dat de Jetta R zal verschijnen. “Ook de Jetta hybrid is in de eerste plaats ontwikkeld voor de Amerikaanse markt, maar komt toch ook bij ons in de verkoop.

Over de termijn waarop de Jetta R verschijnt valt nog weinig te zeggen. In elk geval komt hij niet nog dit jaar.”

De productiecapaciteit van de Jetta, die in Mexico wordt gebouwd, zit op het moment aan zijn top. Of de R-versie ook uit Mexico komt, is eveneens nog niet duidelijk. “Ik kan me voorstellen dat die snelle versie elders wordt afgebouwd.”