Jan-Åke Jonsson, president en CEO bij Saab stapt op bij het merk. Inmiddels wordt gezocht naar zijn opvolger. Tot die is gevonden, neemt Victor Muller zijn taken waar.

Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 19 mei stapt Jan-Åke Jonsson (59) op als president en CEO bij Saab. Vrijwel zijn gehele carrière, die al veertig jaar duurt, is hij bij het merk werkzaam geweest. Sinds 2008 staat hij aan het roer. Na zijn aftreden gaat Jonsson zich bezighouden met het inwerken van zijn opvolger. Tot 1 september is hij daarvoor beschikbaar.

“De laatste drie jaar zijn erg intensief geweest en heb ik me alleen op mijn werk kunnen focussen. Nu is het tijd voor andere dingen en daarvoor moet ik mijn positie bij Saab opgeven,” verklaart hij. “We hebben al veel bereikt waarvan werd gedacht dat ze onmogelijk waren. Ik denk dat Saab zeker op de goede weg is met het vernieuwen van het productprogramma en om een onafhankelijke fabrikant te worden met een doortimmerd businessmodel.”

Rusland

Dat wordt meteen bewezen met de aankondiging van nieuwe importeurs in Rusland en China, die de zaken overnemen van General Motors. De nieuwe Chinese importeur werd al eind 2010 aangekondigd. Nu is de deal geformaliseerd en gaat China Automobile Tradingg Co. (CATC) naar verwachting in september met tien dealers van start. In Rusland neemt Armand Import de distributie van Saab voor zijn rekening vanaf het midden van dit jaar met een netwerk van twaalf dealers.

Na het vertrek van Jonsson neemt Victor Muller voorlopig zijn taken waar. Over het vertrek van zijn eerste man vertelt hij: “Jan-Åke is onmisbaar geweest bij het overleven van Saab. Ik zie hem niet graag vertrekken, maar hij heeft een rationeel besluit genomen. De afgelopen jaren heeft hij één van de moeilijkste banen in Zweden gehad.”