De Nederlandse automarkt is in razend tempo bezig zich te herstellen. De marktanalisten van Aumacon hebben hun verkoopprognose voor 2011 daarom naar boven bijgesteld.

Aumacon verwacht dat er in 2011 565.000 nieuwe auto’s worden verkocht. Daarmee zou dit jaar het beste jaar voor de importeurs worden sinds 2000.

Als de voorspelling klopt, zijn de verkopen met maar liefst 17 procent gestegen ten opzichte van 2010. Tot nu toe zette Aumacon in op 525.000 verkochte auto’s in 2011.

In de eerste twee maanden van dit jaar is Nederland de vijfde automarkt van Europa geworden, waar we normaliter op de zevende plek staan.

Prikkels

De gehele markt blijkt gevoelig voor de financiële prikkels van de overheid om de verkoop van zuinige auto’s te stimuleren. De particulieren storten zich massaal op wegenbelastingvrije diesels en auto’s uit het A-segment, terwijl ook de leaserijders dit type auto vanwege de 14 procent bijtelling omarmen.

Aumacon-directeur Clem Dickmann houdt nog wel een slag om de arm met zijn voorspelling: “Er is nog wel een aantal onzekerheden voor dit jaar. Zo is het de vraag óf en zo ja met welke fiscale bijstellingen onze overheid gaat komen. Zelfs vanuit de autobranche gaan stemmen op dat de dieselhype ongewenste neveneffecten met zich meebrengt. Daarnaast is nog niet goed te overzien welke consequenties de situatie in Japan voor de autoaanvoer gaat hebben.”