Een illuster wereldmerk viert zijn negenennegentigste verjaardag, en dat is reden genoeg voor de jarige om een cadeautje klaar te zetten voor een andere roemruchte naam.

In dit geval is het Italiaanse ontwerphuis Bertone de jarige, en als traktatie zet het deze wonderschone Jaguar B99 Concept. Hij staat in Genève.

Als enige Italiaanse ontwerphuis uit de geschiedenis heeft Bertone maar liefst vijf ontwerpen van Jaguar op zijn naam staan. En volgend jaar wordt het designmerk maar liefst honderd jaar oud. Dat feit is reden genoeg voor de Italianen om op de rand van de eerste honderd jaar een eerbetoon aan het Britse merk te creëren.

Sedan

Het resultaat is een compacte vierdeurs sedan voor het D-Segment met een uniek uiterlijk. Aan de ene kant druipt er behoorlijk wat ‘klassieke XJ’ van deze B99 af en is-ie totaal niet te vergelijken met de ‘echte’ Jaguars van Ian Callum, maar aan de andere kant werpt Bertone juist een hele frisse moderne blik op de Jaguar van de toekomst. Geheel in de huidige traditie van Jaguar bestaat de koets van de B99 geheel uit aluminium.

Opmerkelijk genoeg presenteert Bertone op de Salon van Genève twee versies van de auto; deze klassiek ogende luxe sedan én een sportieve GT2 raceversie (zie foto 10).

Hybride

Op technisch gebied herbergt de B99 een hybride systeem van Bertone Energy, een nieuwe divisie van het bedrijf. Ten eerste drijven twee kleine elektrische motoren met een gecombineerd vermogen van 204 pk de achterwielen aan, terwijl voorin een 1,4-liter grote en 170 pk sterke verbrandingsmotor aan het werk is.

Die viercilinder fungeert bovendien als range extender. Gecombineerd komt het vermogen van de elektromotoren en de verbrandingsmotor overeen met een totaal van 570 pk. Theoretisch kan de B99 hiermee 700 kilometer ver komen op één tank, terwijl de gemiddelde CO2-uitstoot neer komt op ongeveer dertig gram per kilometer. Puur elektrisch redt de auto het volgens Bertone honderd kilometer ver.