Z’n naam klinkt als een personage uit een of andere nieuwe Karate Kid-film, maar in werkelijkheid vormt de Mazda Minagi Concept een heldere blik in de toekomst. Deze studie voor een compacte crossover zou zo maar eens de CX-3 van de nabije toekomst kunnen zijn.

Het lukt Mazda maar niet om echt lekker te scoren met de huidige SUV’s en Crossovers. De CX-7 is immers aan de grote kant voor ons land, om over de CX-9 nog maar te zwijgen. Daarom kan het Japanse merk een compactere Crossover wel gebruiken, en dat is precies de rol die de productieversie van deze Minagi kan gaan spelen.

Volgens verschillende bronnen gaat deze auto binnenkort in productie als Mazda CX-3, een compact model dat moet gaan concurreren met auto’s als de Kia Sportage, Skoda Yeti en Volkswagen Tiguan.

Design

Ten eerste laat de Minagi zien welke kant het opgaat met het design van komende Mazda’s, wat wordt samengevat onder de noemer ‘Kodo’. Maar belangrijker is dat Mazda opnieuw het hele arsenaal aan SkyActiv technologieën uit de kast trekt, zoals we ze eerder voorbij zagen komen.

Hierbij moet je denken aan een nieuwe generatie benzine- en dieselmotoren die (onder meer door een sterk verminderde interne wrijving) zuiniger zijn dan de huidige blokken. Bovendien komt er een nieuwe handgeschakelde versnellingsbak en een automaat die SkyActiv Drive is gedoopt, terwijl de constructie van de carrosserie bij de Minagi stukken stijver en lichter is dan wat we tot nu toe gewend zijn.

Hiermee moet de Minagi dertig procent efficiënter zijn dan een vergelijkbaar model dat gebouwd is volgens de ‘klassieke’ manier. Dat klinkt allemaal hartstikke mooi, maar jammer genoeg weet Mazda nog niet te melden wat de specificaties en prestaties van de SkyActiv motoren in de Minagi precies zijn.