AMSTERDAM - De Volkswagen Groep mag dan traditioneel veel aandacht naar zich toe trekken aan de vooravond van de Autosalon van Genève, er zijn natuurlijk meer merken die belangwekkend nieuws hebben. Zo komen we momenteel bij een evenement van Kia meer te weten over de nieuwe Rio.

Tot nu toe had Kia slechts twee foto's van de Rio vrijgegeven, nu weten we ook hoe de auto er van de zijkant en van binnen uitziet.

Bovendien geeft de importeur prijs dat de auto in augustus bij de Nederlandse dealers verschijnt. Nu staat-ie natuurlijk al op de Autosalon van Genève.

Laagste CO2-uitstoot

We richten speciaal onze schijnwerpers op de Rio met de nieuwe 1,1-liter turbodiesel. Die heeft een vermogen van 70 pk, maar belangrijker is de CO2-uitstoot van slechts 85 gram per kilometer.

Daarmee heeft deze Rio de laagste CO2-uitstoot voor een auto met conventionele aandrijflijn tot nu toe. Deze versie wordt dan ook vrijgesteld voor de motorrijtuigenbelasting en BPM, leaserijders profiteren van 14 procent bijtelling.

Benzinemotoren

Voor mensen die zweren bij benzinemotoren is het interessant om te weten dat de Rio vanaf 2012 zeer waarschijnlijk ook leverbaar wordt met een 1,0-liter driecilinder turbomotor. Die moet op benzinegebied gaan zorgen voor de lage CO2-uitstoot.

In elk geval is de wielbasis van de auto toegenomen met zeven centimeter, wat goed nieuws is voor de achterpassagiers. De bagageruimte is toegenomen tot 292 liter. Verder is de Rio 5,5 centimeter langer dan zijn voorganger en 2,5 centimeter breder. De hoogte is juist met 1,5 centimeter afgenomen.