Tussen al het pk-geweld dat is aangekondigd voor de Autosalon van Genève was het kleine Zweedse Koenigsegg tot nu toe de grote afwezige. Tot nu toe, want hun primeur is de Agera R, die toetreedt tot de 1.000 pk-club.

Vorig jaar maakten we op de Autosalon van Genève kennis met de nieuwe Agera van Koenigsegg. Die is voorzien van de zelfde Amerikaanse 4,7-liter V8 uit de CCX en schopte het tot 910 pk. De bijbehorende sprintcijfers van de Agera van vorig jaar waren 3.1 seconden voor de 0 – 100-sprint en de topsnelheid is 386 km/u.

De Agera R van dit jaar is uitgerust met een 5,0-liter V8 die 940 pk levert als -ie wordt gevoed door reguliere Euro 95-benzine.

Topsnelheid

Wie E85 tankt komt tot een vermogen van 1.115 pk. De V8 is in de Koenigsegg gekoppeld aan een zeventraps automaat. Sprintcijfers geven de Zweden nog niet op. Waarschijnlijk komen we die op de beurs wel te weten.

Dat zelfde geldt voor de topsnelheid, die misschien wel door de 400 km/u gaat. In elk geval staat de auto op Michelins die speciaal voor deze auto zijn ontwikkeld – dus dat belooft veel.