AMSTERDAM - Ondanks een scenario waarbij de olieprijs oploopt tot 200 dollar per vat door de onrust die woedt in Egypte, lijkt de olieprijs veilig. De prijsstijging zal hooguit zeven of acht dollar zijn.

Eerder deze week trok de Venezolaanse Minister van Olie, Rafael Ramirez aan de bel door de roepen dat de prijs van een vat ruwe olie best eens naar de 200 dollar zou kunnen gaan als door de crisis in Egypte het Suezkanaal wordt afgesloten.

Begin deze week bereikte de prijs van een vat ruwe olie al de 100 dollar. Dat was voor het eerst sinds 2008 – inmiddels die weer wat gedaald.

Suezkanaal

Volgens Aad Correljé, hoofddocent bij de faculteit technologie, beleid en management  aan de TU Delft, zal het allemaal zo’n vaart niet lopen.

De toestand in Egypte heeft ongetwijfeld invloed op de olieprijs, maar slechts één procent van de totale olieproductie wordt vervoerd via het Suezkanaal. Het grootste deel van de olieproductie wordt vervoerd via Kaap de Goede Hoop,” vertelt hij.

Tijdens de Suezcrisis in de jaren ’50 was die route nog niet zo populair, vandaar dat de afsluiting van dat kanaal in die tijd veel grotere gevolgen had.

Noordzee-olie

Volgens Correljé is het weldegelijk mogelijk dat het Suezkanaal wordt afgesloten, bijvoorbeeld door een staking van het personeel door de onvrede in dat land. Hoe veel hoger de olieprijs zal gaan door die blokkade, vindt hij lastig te voorspellen.

“Misschien zal het zeven of acht dollar per vat zijn.” In Nederland zijn de in de grootste mate afhankelijk van onze eigen Noordzee-olie. Ook komt er veel uit Rusland.

“Als de benzineprijzen stijgen door de toestand in Noord-Afrika, zal dat voornamelijk te maken hebben met de zogeheten Fear Factor, waarbij men elkaar risico’s aanpraat.” En daar was de uitspraak van de Venezolaanse minister en dus eentje van.