AMSTERDAM - Het piepkleine Duitse sportautomerk Gumpert komt met een geheel nieuw model. De keiharde Apollo wordt afgelost door de Tornante, waarbij het accent ligt op comfort en ergonomie.

Bij Gumpert is het tijd voor de volgende stap. We kennen het merk van de Apollo, die in de eerste plaats een circuitauto is, maar ook toelating heeft voor de openbare weg. Dit is de eerste afbeelding van de Tornante.

Die is ontworpen in samenwerking met Touring Superleggera, die ons eerder onder meer de Bentley Continental Flying Star gaf. De drijvende kracht achter dat bedrijf is de Nederlander Paul Koot. Op de Autosalon van Genève beleeft hij zijn debuut. 

Nadruk

Zowel Gumpert als Touring Superleggera geloven in de filosofie dat alles wat niet essentieel is, weggelaten kan worden. Bij het ontwerp van het nieuwe model is bovendien de nadruk gelegd op ruimte en comfort.

Zodanig zelfs dat Gumpert spreekt van een nieuw type auto: de Fast Tourer. In elk geval zal de Tornante opvallen door zijn vleugeldeuren en achterlijf die zijwaarts opent.

Lichte materialen

Verder wordt al gemeld dat er gebruik is gemaakt van zeer lichte materialen. Van de Apollo neemt de Tornante de biturbo V8 over met een inhoud van 4,2-liter die in zijn simpelste vorm 700 pk levert.

Ook de aandrijflijn is afgeleid van die van de Apollo en de versnellingsbak die wordt bediend met flippers achter het stuur, is direct afkomstig van zijn onstuimige broertje.

24-uursrace

De Tornante wordt volgend jaar leverbaar naast de Apollo. In 2012 krijgen we eveneens de Tornante te zien met een ‘alternatieve aandrijving’.

Dat wordt naar verwachting een hybride, want met die techniek experimenteerde Gumpert al eerder tijdens de 24-uursrace op de Nürburgring.