In Italië is beroering ontstaan nadat Sergio Marchionne tijdens een conferentie suggereerde dat het hoofdkantoor van Fiat in de toekomst best eens in Amerika kan staan.

Fiat-topman Sergio Marchionne wil na twee of drie jaar herstructureren Chrysler en Fiat in elkaar laten integreren. Daarna zou het hoofdkantoor van dat nieuwe concern wellicht in Amerika gevestigd kunnen zijn.

Door de uitspraken van Marchionne rollen vandaag in Italië de politiek en vakbonden over elkaar heen. Op het moment wordt er juist door Fiat gewerkt aan een plan waarmee de productiviteit in de Italiaanse fabrieken radicaal moet worden verbeterd. Met het plan is een investering van 20 miljard euro gemoeid.

Matje

Na zijn uitspraken op vrijdag wordt Marchionne vlug door de regering op het matje geroepen. Volgens Maurizio Sacconi, de minister van Welvaart, krijgt Marchionne ‘zeer binnenkort’ de kans om zich nader toe te lichten.

De minister van Industrie heeft inmiddels in de krant Corriere della Sera gezegd dat het Fiat-hoofdkantoor zeker in Turijn moet blijven en het centrum moet zijn voor de planning en strategische beslissingen van het concern.

Een officiële beslissing over de vestiging van het hoofdkantoor is nog niet genomen. Wel haast Fiat zich na alle commotie te zeggen dat er in de toekomst wordt gestreefd naar vier hoofdkantoren in Turijn, Detroit, Brazilië en Azië, waarbij de Italiaanse vestiging een hoofdrol moet krijgen.

Alfa Romeo

Tijdens het zelfde congres waarop Marchionne zijn uitspraken deed over het hoofdkantoor meldt hij tevens dat er tijdens zijn bewind geen sprake van is dat Alfa Romeo door Volkswagen wordt ingelijfd.

“Ik heb Ferdinand Piëch verteld dat hij zijn handen er vanaf moet houden. Daarover zal ik hem ook nog bellen en e-mailen.” In plaats van zich blind te staren op Alfa Romeo, vindt Marchionne dat Piëch zich beter kan bezighouden met Seat. “Dat heeft hij gekocht. Ik weet niet of hij dat merk nog kan herstellen, maar hij moet het zeker proberen."