Nu Saab min of meer in Nederlandse handen is, kijkt de Nederlandse pers extra reikhalzend uit naar de opvolger van de 9-3. Dat is immers de eerste auto waar Victor Muller echt z’n stempel drukt.

Inmiddels is de eerste zogenoemde mule voor de cabrioversie gespot.De site van de Zweedse RDW vermeldt aardig wat details over deze mule (techniek van een nieuw model onder een uiterlijk dat sterk lijkt op dat van een al bekend model), dat techniek van de volgende generatie herbergt.

Zo lezen we dat de auto handgeschakeld is en een benzinemotor met een vermogen van 210 pk onder de kap heeft. Dat duidt op het blok uit de huidige 2.0t. De lengte en breedte van het prototype zijn volgens de Zweden ook exact gelijk aan die van de huidige 9-3.

Langer

De uiteindelijke 93 (het streepje verdwijnt uit de naam als eerbetoon aan het verleden van Saab) staat dan ook op een verregaand doorontwikkeld platform van de huidige 9-3. De uiteindelijke lengte zal wel iets toenemen, van 4,68 meter naar ongeveer 4,70 meter. De auto komt weer beschikbaar met voor- en vierwielaandrijving. Het Haldex-systeem wordt echter ingeruild voor een systeem van American Axle.

Het is onzeker of de 2.0t van dit prototype nog z’n weg naar de definitieve versie van de 93 vindt. Onlangs beklonken BMW en Saab namelijk een overeenkomst die het Zweedse merk de beschikking geeft over de turbomotoren van BMW. Vooral de 1.6 THP uit de Mini is een interessante motor voor Saab.

Saab onthult de 93 (afbeeldingen 3 en 4 zijn impressies) in oktober 2012 op de Autosalon van Parijs. In die maand start ook de productie. Als de productie van de cabrio en de sedan volledig op stoom is, moet de 93 goed zijn voor 80.000 verkochte auto’s per jaar. Daarmee zou de auto een grote bijdrage leveren aan de doelstelling van Victor Muller om minimaal 120.000 Saabs per jaar te bouwen. Dan is het merk namelijk winstgevend.