DETROIT - De Amerikanen zijn als vanouds niet meer te houden bij het zien van nieuwe auto's. Nu de werkloosheid daalt en de economie weer aantrekt branden de dollars in de broekzak bij het zien van de nieuwste modellen.

Niet alleen de verkoop van nieuwe auto's uit eigen land ging afgelopen maand fors omhoog, ook Mercedes Benz en Toyota meldden dinsdag dat ze goede zaken doen in de Verenigde Staten.

De onrust in het Midden-Oosten en de stijgende olieprijzen lijken geen afbreuk te doen aan de belangstelling voor benzineslurpende terreinwagens en pick-up-trucks. Zo meldde marktleider General Motors een stijging van 22 procent naar 179.000 wagens in de maand januari.

Ook Ford zag de verkoop van dorstige auto's flink stijgen. De verkoop kwam op 127.300 nieuwe auto's of wel 17 procent meer dan een jaar eerder.

Chrysler, de kleinste van de grote drie Amerikaanse autoproducenten, bracht 70.100 nieuwe wagens aan de man, een stijging van 23 procent die vooral te danken was aan de terreinwagens van Jeep en de nieuwe versie van de Grand Cherokee.