AMSTERDAM - De nieuwe Mercedes B-klasse krijgen we niet te zien voor de IAA van september. Met zware camouflage rijdt hij echter al tijden rond. Dit zijn de nieuwste beelden van de compacte Benz waarvoor twee platformen beschikbaar komen.

Twee platformen, waarom dat dan? De versies met een alternatieve aandrijflijn, dat wil zeggen elektrische aandrijving, aardgas of een brandstofcel, maken gebruik van een bodem met sandwichconstructie zoals ook de huidige B-klasse al heeft.

De versies met een conventionele verbrandingsmotor krijgen het gewone platform dat de nieuwe B-klasse deelt met de derde generatie A-klasse.

De nieuwe B-klasse debuteert op de IAA in Frankfurt, in september 2011. Het betekent dat hij niet voor het najaar van 2011 in de showrooms verschijnt. Dan laat de nieuwe A-klasse overigens nog een jaar op zich wachten. De A-klasse gaat voor het eerst in zijn bestaan als type concurreren met de BMW 1-serie en de Audi A3 Sportback, de nieuwe B-klasse blijft qua concept dicht bij het huidige model.

De samenwerking op het gebied van motoren tussen Mercedes-Benz en Renault staat op stapel, maar als de nieuwe B-klasse op de markt komt zul je nog geen Renault-diesels onder de kap aantreffen. In zijn eerste fase zal hij het moeten doen met louter Mercedes-motoren.