AMSTERDAM - Volkswagen gaat het retrokunstje met de Kever in 2011 herhalen, en dit zijn de beste beelden van de nieuwe Beetle in het wild tot nu toe. Toch duurt het nog tot eind 2011 eer de opvolger van de New Beetle in de Nederlandse showrooms staat.

Hoe noem je de opvolger van de New Beetle? Omdat New New Beetle zo raar klinkt houdt Volkswagen het waarschijnlijk op Beetle. De nieuwe Volkswagen Beetle dus.

Natuurlijk is het nog steeds een nieuw leven ingeblazen Kever. Zoals de tweede generatie van de New Mini ook nog sterk op de oer-Mini en de eerste retroversie lijkt.

Wel heeft de Beetle een lagere daklijn dan de New Beetle waarmee Volkswagen eind jaren negentig van de vorige eeuw de Kever nieuw leven inblies.

Onthulling

Die was als eerste in Amerika leverbaar, en dat zal met de nieuwe ook weer het geval zijn. In april staat de onthulling gepland. De Chinezen zullen ‘m het eerst kunnen zien op de autoshow in Shanghai, en een paar dagen later rolt VW USA ‘m het podium op van de stand in New York.

Europeanen die geen zin hebben in een urenlange vliegreis zullen moeten wachten tot september, dan staat de Beetle op de IAA.

Ronde neusje

Het platform van de Golf VII, die begin 2013 leverbaar wordt, gaat aan het ronde neusje van de Beetle voorbij. Volkswagen gebruikt de basis van de huidige Golf voor de Beetle. Bij de start van de Europese verkoop zal er keus zijn uit een 1.4 TSI met 122 en 160 pk en een 1.6 TDI.

Niet raar

Maar kijk niet raar op als daar in een later stadium de 1.2 TSI met 105 pk en een 2.0 TDI bijkomen. Voor de Amerikanen komt de 2,5-liter vijfcilinder zeer waarschijnlijk in actie.

De Nederlandse VW-dealers hoeven voorlopig nog geen plek in de showroom vrij te maken. De Beetle wordt pas in het laatste kwartaal van 2011 in het land gepresenteerd maar is dan wel direct leverbaar.