DEN HAAG - Het afgelopen jaar stonden er meer files op de Nederlandse wegen. De zogenoemde filezwaarte nam met 9 procent toe ten opzichte van 2009, meldde de ANWB maandag.

Vooral automobilisten in de regio Amsterdam en in het midden van het land hebben dat volgens de toeristenbond kunnen merken. Op de snelwegen rond Eindhoven nam de filezwaarte als enige regio af. Filezwaarte is lengte maal duur van de file.

Winter

De grotere drukte had voor een deel te maken met winterse omstandigheden: 2010 begon en eindigde met sneeuw, weet de ANWB. Drie spitsen belandden door winters weer in de top 10 van drukste spitsen aller tijden.

De ANWB schrijft de stijging vooral toe aan de tweede helft van het jaar, waarin veel regen en sneeuw viel.

Verkeersinfarct

Opvallend is volgens de toeristenbond de toegenomen drukte tijdens de zomermaanden. In de regenachtige maand augustus stonden er bijvoorbeeld veel meer files dan vorig jaar.

De ANWB houdt het ook voor mogelijk dat veel Nederlanders in de zomer dichtbij huis zijn gebleven als gevolg van de economische dip.

Top 10

Nummer 1 in de top 10 van grootste knelpunten in 2010 is de A4 Amsterdam-Den Haag bij Roelofarendsveen-Hoogmade.

De zwaarste ochtendspits stond op de A27 Breda-Utrecht bij Lexmond-Hagestein, nummer 1 op de lijst avondspitsen is de A12 Utrecht-Arnhem bij knooppunt Lunetten-Bunnik.