Opel heeft de stationwagenversie van de Astra hard nodig om de strijd tegen aartsrivaal Golf te winnen. In Duitsland is het sappelen met de Astra, terwijl in Nederland de strijd volgend jaar heviger dan ooit losbarst.

De Opel Astra werd vorig jaar rond deze tijd op het toneel gezet om Volkswagen met de Golf de gordijnen in te jagen. Na een jaar kan de balans worden opgemaakt. In Duitsland komt de Astra wat betreft verkoopaantallen niet in de buurt van de Golf.

In ons land doet de Opel het al een stuk beter, maar gaat de Golf nog steeds aan kop. De Sports Tourer, die net enkele weken in de showroom staat, gaat daar komend jaar waarschijnlijk verandering in brengen.

Aan het einde van november zijn in Duitsland in 2010 65.472 Opels Astra verkocht. De Golf walst daar overheen met een aantal van 234.135 stuks. Daarmee verkoopt de Astra dus maar 28 procent van het aantal Golfs. Dat weet het Duitse vakblad Automobilwoche te melden.

Verwachting

Opel verwacht dat het volgend jaar, door de komst van de Sports Tourer een stuk beter zal gaan. Naar verwachting kiest de helft van de Astra-klanten voor deze stationwagen.

“Toch is de ontluistering groot bij Opel. Er is veel werk gestoken in het nieuwe model. Het ontwerp, het comfort, onderstel, afwerking en de veiligheidsuitrusting worden vaak geroemd. Toch heeft de Astra nog geen enkele noemenswaardige test gewonnen,” aldus Automobilwoche.

“Dat ligt vooral aan het motorenaanbod – zowel diesels als benzine. De producten uit Wolfsburg zijn zonder uitzondering gretiger en zuiniger.”

Achterstand

Volgens ingewijden bij Opel heeft het merk door de faillissementsperikelen van General Motors twee jaar achterstand opgelopen. Daardoor komen nieuwe modellen, zoals de Astra cabrio en de nieuwe motoren later dan gepland.

In Nederland ziet de positie van de Astra er een stuk florissanter uit. Tot en met november zijn er hier 9.176 exemplaren verkocht. De Golf doet er 13.247. De Volkswagen profiteert van een compleet modellenaanbod – dus inclusief stationwagen en heeft bovendien veel meer bijtellingsvriendelijke versies dan de Opel.