Na de onthulling van een concept-car zal het niet als een complete verrassing voor BMW-liefhebbers zijn dat het merk met een hybride 5-serie komt.

Onze spionagefotografen troffen de auto’s aan in de buurt van de fabriek, waar ze met hun eerste testkilometers bezig waren.

Dankzij de BMW 5-serie Concept ActiveHybrid weten we al wat voor techniek we kunnen verwachten. BMW kiest voor een 306 pk zes-in-lijn, gekoppeld aan een 54 pk elektromotor.

Deze bevindt zich tussen de verbrandingsmotor en de achttraps automaat. De typeaanduiding 535i op de testauto’s geeft aan dat we hier inderdaad met de 3,0-liter zescilinder te maken hebben. De sticker ‘Hybrid Test Vehicle’ geeft de identiteit van de testauto prijs.

Start/stopsysteem

Daarnaast is de 5-serie hybrid voorzien van technieken als een start/stop-systeem en kan hij remenergie hergebruiken. De elektromotor kan middels een ‘boost’-functie zorgen voor kortstondig extra vermogen en in stadsverkeer kan de BMW louter op elektrokracht rijden. Het pakket lithium-ion accu’s bevindt zich in de kofferbak.

BMW onthulde de concept-car al op de Autosalon van Genève in maart, maar een definitieve introductiedatum is vooralsnog niet bekend. BMW-CEO Norbert Reithofer heeft in ieder geval al wel beloofd dat we ‘m in 2011 bij de dealers kunnen verwachten.