Audi had hoge verwachtingen van de A1, maar de auto lijkt deze nu toch niet helemaal te kunnen inlossen. De Europese verkopen blijven namelijk achter op de raming van Audi.

Dat meldt Automobilwoche. Dit jaar heeft Audi ongeveer 20.000 exemplaren van de A1 geleverd, terwijl het Duitse merk vooraf verwachtte dit jaar in totaal 30.000 stuks van het nieuwe instapmodel aan de man te kunnen brengen.

Ter vergelijking: Mini registreerde in de afgelopen maanden in totaal 42.000 auto’s. De Audi-fabriek in Brussel heeft inmiddels al wel 45.000 auto’s geproduceerd. Eerder dit jaar maakte Audi nog bekend de productie op te schroeven vanwege een grote vraag naar de A1.

Volgens het Duitse magazine zijn de autobedrijven niet onverdeeld tevreden met de A1.

Jonge kopersgroep

Ze vinden de basisprijs voor de auto te hoog, vooral omdat Audi een jonge kopersgroep wil aanspreken. In de praktijk blijkt de gemiddelde leeftijd van de A1-kopers duidelijk hoger te liggen dan vooraf gedacht.

Bij de Mini lag dat volgens analisten anders, omdat moederconcern BMW Mini neerzette als een apart lifestylemerk.

Uitstekend

Een woordvoerder van Audi Nederland herkent deze situatie totaal niet. “In Nederland doet de A1 het uitstekend. We hebben van half september tot nu 481 auto’s geregistreerd, volgens mijn informatie verkocht de New Mini in z’n eerste hele jaar 1.895 exemplaren.

Daar komt nog bij dat de Mini toen geen directe concurrent had, waar de A1 het behalve tegen de Mini ook tegen de DS3 en de Mito op moet nemen.”

Gamma

Het gamma van de Audi A1 wordt de komende tijd nog uitgebreid. Er komt bijvoorbeeld een vijfdeurs versie (die eerder al werd getoond als concept-car) en een snelle variant, de A1 1.4 TFSI 185 pk.

Bovendien haalt Audi de auto op termijn ook naar China (vanaf eind 2011) en de Verenigde Staten (vanaf de tweede generatie).