Een Formule 1-renstal is een langgekoesterde wens van het Volkswagen-concern. De nieuwe regels, waarbij een viercilinder turbomotor de norm wordt in die sport, brengt de komst van VW F1 dichterbij dan ooit.

Bij de nieuwe regels in de Formule 1 worden vanaf 2013 de 2,4-liter V8 motoren vervangen door 1,6-liter turbomotoren. Bovendien worden vanaf 2014 nog maar vier motoren gebruikt. Ook komt de nadruk verder te liggen op het KERS-hybridesysteem.

Dat is helemaal in het straatje van Volkswagen. De kans dat het merk onder de VW merknaam of die van Audi of Porsche mee gaat doen in die sport is door de nieuwe regels dichterbij dan ooit. Dat meldt Volkswagens autosportgoeroe Hans Joachim Stuck.

“We hebben nog niets besloten, maar zijn zeer enthousiast over de nieuwe regels. De nieuwe motoren zijn een goed uitgangspunt voor Volkswagen in de Formule 1.”

Ook Mercedes’ motorsportdirecteur Norbert Haug verwelkomt de compacte turbotechniek. “Hiermee wordt kunnen we minimaal een kwart besparen op het motorenbudget.”