AMSTERDAM - Mercedes-wagens kunnen in 2011 niet alleen tegemoetkomende voetgangers detecteren, maar ook waarschuwen.

Dat meldden verschillende autosites. Het Active Night View-systeem gebruikt een lichtsignaal om de betreffende voetgangers te waarschuwen.

De door Mercedes-Benz geïntroduceerde techniek is een toevoeging aan het Active Night View Assist Plus-systeem, dat sinds 2009 deel uitmaakt van Mercedes-wagens in de luxe klasse.

Infrarood

Active Night View Assist Plus merkt voetgangers op door middel van een infraroodcamera en attendeert de chauffeur hierover via een oplichtend dashboardscherm.

Als een met het systeem uitgeruste Mercedes iemand nadert in het donker, schijnt deze koplamplicht over hem heen. Daarbij maakt het niet uit of hij zich op de stoep of de straat bevindt, zo tonen afbeeldingen. De camera detecteert voetgangers vanaf een afstand van 80 meter, zo is te zien op afbeeldingen.

Verkeersveiligheid

Het nieuwe Active Night View Assist Plus-systeem is vooral ontwikkeld voor automobilisten die vaak slecht verlichte B-wegen gebruiken.

Volgens onderzoek van het Duitse BASt, een instituut dat statistieken verzamelt rond het weggebruik, krijgen voetgangers op landwegen ’s nachts vijfmaal vaker een ongeluk dan overdag. Dit terwijl slechts twintig procent van het autoverkeer ’s nachts plaats vindt.

Het systeem komt in de zomer van 2011 uit, als onderdeel van de Mercedes E, S en CLS-klasse. Volgens Automobilemag gebeurt dat eerst in Noord-Amerika.