Accudoorbraak in Israel

Het Israelische ETV Technologies zegt een doorbraak op het gebied van accutechnologie te hebben bereikt. Het bedrijf heeft namelijk batterijcellen ontwikkeld met flink meer capaciteit dat de huidige lithium-ion cellen.

Dat meldt de website Drivingdutchman. De gemiddelde actieradius van een elektrische auto is momenteel 100 kilometer, maar met de nieuwe accu’s moet dit stijgen naar 240-280 kilometer.

De ETV-accu’s bestaan uit lithiummangaan-nikkeloxide. De cellen hebben een voltage van 4,7 in plaats van de gebruikelijke 3,2 volt.

Accu's

Er is nog een voordeel: de productie van de nieuwe accu’s is 40 procent goedkoper dan die van lithium-ion accu’s. De levensduur is gelijk aan die van een gemiddelde auto. Kortom: de grootte, de kosten en de capaciteit van de accu’s zijn verbeterd. Diverse fabrikanten hebben naar verluidt al interesse getoond.

Bovendien heeft ETV nog een primeur: een microturbine, speciaal ontwikkeld voor toepassing in de elektrische auto. Ook deze vinding belooft een kostenbesparing ten opzichte van de bestaande (hybride) technieken.

De turbine loopt op diverse brandstoffen: kerosine, benzine, diesel of biobrandstof. Een hybride met de microturbine kan 60-65 kilometer elektrisch rijden voordat de turbine de accu tijdens het rijden oplaadt. Volgens ETV is hierdoor een brandstofbesparing van 30 procent mogelijk.

Lees meer over:
Tip de redactie