AMSTERDAM - Het Duitse Dakar-team X-raid heeft een verrassende toevoeging gedaan aan het startveld van de rallywedstrijd die tegenwoordig plaatsvindt in Argentinië en Chili.

Naast zes BMW X3 CC-wagens verschijnt de equipe met een Mini All4 Racing aan de start.

De legendarische auto, die in de jaren '60 menig autosportliefhebber verwonderde door de Rally van Monte Carlo tot drie keer toe te winnen, maakt daarmee zijn debuut in Dakar.

De Fransman Guerlain Chicherit, met landgenoot Michel Périn als navigator, kruipt in Zuid-Amerika achter het stuur van de rally-Mini.

Motor

De Mini verschijnt met dezelfde twinturbo diesel motor aan de start als de zes BMW's van het team. Daarmee kan de auto een beroep doen op ongeveer 315pk.

Voordelen voor de Mini zijn de luchttoevoer voor de motor, die beter is dan voor de X3, en het feit dat de auto wendbaarder is dan de BMW.

Nadelen zijn er ook. Het zicht vanuit de Mini is minder goed en de toegankelijkheid voor de beide rijders is beperkter. De auto wordt op 13 en 14 december getest in Frankrijk waarna het team vertrekt naar Argentinië, waar de rally op 1 januari begint.