AMSTERDAM - Het aantal auto’s dat is te rijden zonder wegenbelasting te hoeven afdragen, breidt zich uit als een olievlek. Vanaf nu kun je daarvoor ook bij Alfa Romeo terecht.

Alfa Romeo start in maart van het volgende jaar met de levering van de Mito 1.3 JTDm Eco. Die diesel valt met zijn uitstoot van 95 gr/km in de klasse van auto’s waarover geen wegenbelasting en BPM hoeft worden betaald en die zakelijk met veertien procent bijtelling kunnen worden gereden.

Het zal geen verrassing zijn dat de techniek van de Alfa overeenkomt met die van de wegenbelastingvrije Punto. Ook is levert de 1,3-liter diesel een vermogen van 85 pk en is er een maximale trekkracht van 200 Nm. Alfa Romeo claimt een verbruik van 3,68 liter op 100 kilometer en daarmee komt de kleine Alfa op een volle tank 1.220 kilometer ver.

Airco met pollenfilter

De prijs van de belastingvrije Mito is 17.950 euro. Tot de standaarduitrusting behoren onder meer airco met pollenfilter, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, elektrisch verstelbare buitenspiegels en een achterspoiler.

De auto kan worden opgetuigd met het Pack Formula I; dat kost 850 euro en omvat automatische airco, Blue&Me, parkeersensoren, cruise control, 16 inch lichtmetaal, mistlampen en een armsteun. Het Pack II bestaat uit dezelfde opties maar de wielen zijn 17 inch groot. Daarvoor is de prijs 1.250 euro.