Bij Lada komt volgend jaar de nieuwe Granta op de markt. Dat is de langverwachte opvolger van de klassieke modellen en is grotendeels gestoeld op de Kalina.

Vanaf het einde van volgend jaar moet de Lada Granta het nieuwe nationale vervoermiddel worden in Rusland.

Die auto volgt dan de klassieke Lada-modellen op, die nog afstammen van Fiat-producten uit een grijs verleden. Overigens verkopen ze, dankzij de subsidie van een riante sloopregeling, nog steeds als warme broodjes in hun thuisland.

Voorheen was Lada een puur Russische aangelegenheid. Door de inmenging van Renault-Nissan moet dat in de toekomst gaan veranderen. In de Russische krant Volzhskaya Kommun legt Damir Kashapov, vice-president bij Lada uit dat er inmiddels buitenlandse toeleveranciers zijn gevonden.

Moderne tijd

Daaruit blijkt tevens dat de Granta aansluiting krijgt bij de moderne tijd. Zo wordt er een ABS- en ESP-systeem betrokken bij Bosch en het Japanse Takata Corporation zorgt voor de airbags en veiligheidsgordels. Daarnaast zijn ook het Amerikaanse Visteon en het Franse Valéo gecontracteerd voor zaken als radiatoren, kachelsystemen, elektrisch bedienbare ramen en sloten.

Het nieuwe model staat op het platform van de Kalina. Dertig procent van de auto is uniek voor de Granta, de overige zeventig procent komt overeen met de Kalina. Lada belooft een zeer ruim interieur en een grote kofferbak. Verder is er een nieuwe 1,6-liter zestienkleps motor.

Naar schatting moet de auto in Rusland zo’n 220.000 roebel gaan kosten; iets meer dan 5.000 euro. Ter vergelijk: een Kalina is te koop vanaf 262.000 roebel en een Renault Logan kost in Rusland minimaal 319.000 roebel.