De Honda CR-Z valt momenteel een beetje tussen wal en schip: de hybride is niet wegenbelastingvrij en biedt te weinig vermogen voor de echt sportieve rijder. Honda heeft door dat er ruimte is voor een snellere versie en werkt daar ook daadwerkelijk aan.

Dat meldt Autocar. De huidige Honda CR-Z heeft een aandrijflijn bestaande uit een 1,5-liter viercilinder benzinemotor (114 pk), een 14 pk elektromotor en een handgeschakelde versnellingsbak.

In de nieuwe versie maakt de atmosferische viercilinder plaats voor een 1,6-liter turbomotor. De Honda-ingenieurs in het Japanse Tochigi-ontwikkelingscentrum werken momenteel aan die downsizemotor.

De turbomotor is niet alleen voor de CR-Z, want ook bijvoorbeeld de Civic profiteert in de toekomst van het blok. Volgens bronnen in Japan komt het blok in twee vermogensvarianten: eentje met 160 pk en een met 200 pk.

Nieuwe Honda Civic Type-R

Die laatste variant vindt waarschijnlijk z’n weg naar de nieuwe Honda Civic Type-R, die in z'n vorige gedaante 201 pk had.

Op de SEMA Tuningshow in Las Vegas stond al een serie (optisch) getunede Honda’s CR-Z. Honda heeft nog geen mededeling gedaan over een introductiedatum. Aangezien de turbomotor er nog niet is, duurt het volgens onze inschatting nog minimaal twee jaar tot we de snelle CR-Z kunnen begroeten.