Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur heeft gisteravond gezegd dat in maart 2011 op de eerste snelwegen de maximumsnelheid omhoog gaat naar 130 km/h. Zij presenteerde haar beleid in de Tweede Kamer en daarbij werd ook bekend dat zij openstaat voor de invoering van tolwegen.

Op welke wegdelen er vanaf maart 2011 130 km/h gereden mag worden, maakte de minister nog niet bekend. Matrixborden boven de weg geven aan dat er ter plekke een snelheid van 130 geldt in plaats van 120.

Overigens benadrukt Schultz van Haegen dat er naar de milieu-aspecten wordt gekeken, zoals al in het regeerakkoord werd aangekondigd. Hebben omwonenden bijvoorbeeld meer geluidsoverlast door de verhoging van de snelheid dan zou dat een reden kunnen zijn om de huidige snelheid te handhaven.

Tolweg

Eerdere plannen om een tolweg aan te leggen tussen Almere en Amsterdam zijn door Melanie Schultz van Haegen positief ontvangen. Nederlandse automobilisten kunnen in de toekomst dergelijke wegen verwachten.

Volgens de minister van Infrastructuur zijn pensioenfondsen geïnteresseerd in dergelijke projecten. Wel gaat ze eerst onderzoeken of het mogelijk is een extra brug aan te leggen tussen Almere en Amsterdam die automobilisten zonder tol over kunnen rijden.

Over de plannen van de PVV voor een A3 door het Groen Hart zegt Schultz van Haegen dat ze deze snelweg niet uitsluit, maar er moet eerst onderzocht worden of een eventuele A3 een toegevoegde waarde biedt.