De nieuwe verkeerssituatie bij het aquaduct over de A4 lijkt alleen in noordelijke richting de doorstroming te verbeteren.

Gebruikers van de A4 maken sinds een maand gebruik van nieuwe rijstroken in zuidelijke richting ter hoogte van het aquaduct bij knooppunt Burgerveen. Sinds een week is ook in noordelijke richting die route verbreed.

“In zuidelijke richting doet die verbreding niet zo veel. Dat komt omdat er na het aquaduct nog een aantal bottlenecks komen, waardoor het verkeer alsnog vastloopt,” aldus Patrick Potgraven, woordvoerder van de Verkeers Informatie Dienst (VID).

Resultaten

“In de richting Amsterdam zijn er betere resultaten. Daar is het aquaduct namelijk de laatste bottleneck. En die is nu opgeheven.” Verder geeft hij aan dat het nog te vroeg is om officiële resultaten te geven.

De website nu.nl meldt vandaag dat het aantal files in Brabant is gehalveerd door de uitbreiding van de wegcapaciteit. Alleen tussen Den Bosch en Eindhoven neemt het aantal files in lengte toe, maar de voorbereidingen voor de verbreding van dat traject zijn in volle gang.

Tunnel

Patrick Potgraven meldt ook dat de vernieuwde A2 in Brabant zijn vruchten afwerpt. “Maar de boel loopt vast bij de bovengrondse tunnel bij Leidsche Rijn. Die landtunnel gaat pas in 2012 open. Wellicht zijn de bypasses die de minister in het voorjaar heeft beloofd de oplossing voor het probleem.”

Waar ligt het dan aan dat de landtunnel nog niet open mag? “Die is voorlopig nog niet veilig bevonden. Het is een kwestie van een klein stukje techniek en een héleboel politiek.”