Alweer bijna tien jaar geleden was er bij Volkswagen het idee om de beroemde Volkswagen Bus uit de jaren ’50 te laten herleven. Van dat project is na een paar jaar echter niets meer vernomen. Nu wordt het idee weer nieuw leven ingeblazen.

Volkswagen toonde in 2001 op de autoshow in Detroit deze Microvan concept car. Het was de bedoeling dat daar enkele jaren later een productieversie van zou komen, op basis van de T5 bestelauto.

Toen tijdens de ontwikkeling door Volkswagen een contract met Chrysler werd gesloten over het leveren van mpv’s in de VS, ging er een streep door het project.

Microbus

In de VS werd de Routan op de markt gebracht en in Europa verdedigde de Multivan de stellingen. Dat maakte de Microbus overbodig.

Nu staat er bij Volkswagen opnieuw een retro-bus op de planning. Die is gebaseerd op de volgende generatie Touran en staat op de kalender voor 2013. Als de auto er dit keer wel komt, wordt dat directe familie van de nieuwe New Beelte, eveneens een retro-model van VW, dat al weer toe is aan de tweede generatie.

Nieuwe Touran

De nieuwe Touran komt er in drie verschijningvormen. De korte versie behoudt de maten van het huidige model. Daarnaast komt er een lange zevenzitter. Eenzelfde concept vinden we inmiddels bij de Renault Scénic, Citroën C4 Picasso en de Ford C-Max.

Ook Fiat zou met de opvolger van de Multipla iets dergelijks van plan zijn. De derde Touran derivaat wordt dus de retro-versie. Nadere details over die auto, zoals het aantal zitplaatsen, ontbreken nog. Ook weten we niet of deze tien jaar oude concept car als blauwdruk voor die auto gaat dienen.