AMSTERDAM - De Hyundai Motor Group geldt als grootste Aziatische fabrikant in Europa. Daarmee stoot het voor het eerst Toyota van de troon.

In de eerste tien maanden steeg de verkoop van de Hyundai Motor Group in Europa met vier procent tot 521.369 exemplaren. Onder dat concern vallen de merken Hyundai en Kia. Dat meldt de European Automobile Manufacturers’ Association.

Toyota wordt met die resultaten van de troon gestoten. Daar werden 511.754 auto’s verkocht; zeventien procent minder dan in die periode van het vorige jaar.

Terugroepacties

“Hyundai en Kia profiteren zonder twijfel van de terugroepacties van Toyota,” aldus een marktanalist bij Yong Yang Securities in Seoel tegen persbureau Bloomberg. “Ook hebben de Koreaanse merken meer modellen geïntroduceerd.”

Op het moment worden in Europa met name goede zaken gedaan met de iX35, i30 en Cee’d. Ook in Amerika heeft Hyundai Motor marktaandeel afgesnoept van Toyota.

Afname

Over het gehele jaar neemt de automarkt in Europa met vijf procent af tot 11,6 miljoen exemplaren. Hyundai en Kia komen ik jaar uit op een marktaandeel van 4,5 procent; dat is 0,4 procent meer dan vorig jaar. Toyota daalt naar verwachting naar 4,4 procent tegen vijf procent ten opzichte van 2010.

De verwachting is dat de voorsprong van de Koreanen zich volgend jaar uitbouwt omdat er meer modellen op de markt komen die specifiek voor de Europese markt zijn ontwikkeld.

Het wereldwijde marktaandeel van Kia en Hyundai klimt intussen richting de acht procent. Volgens de analisten gaat het Koreaanse concern daar volgend jaar overheen.