Saab verwacht dat driekwart van de productie van de nieuwe 9-4X in de VS blijft. Het nieuwe model van de Zweden is een directe derivaat van de Cadillac SRX.

Volgens de meest conservatieve schattingen van Saab worden jaarlijks 12.500 stuks van de 9-4X gebouwd. Daarvan vinden naar verwachting 9.400 exemplaren een klant in de VS.

Dat verklaart Saab-baas Jan Ake Jonsson het vakblad Automotive News. De auto wordt gebouwd in Mexico waar hij samen met de Cadillac SRX van de band rolt.

De Saab onderscheidt zich van de Cadillac door zijn uiterlijk en de afstemming van het onderstel. Voor de Amerikaanse markt is het hebben van een SUV of crossover van levensbelang. De Europese markt is een stuk minder interessant voor deze auto – al is het alleen maar om het feit dat er geen dieselmotoren leverbaar zijn.

De 9-4X is de opvolger van de 9-7X, die laatste werd ook enkele jaren gevoerd in Europa en was niets meer of minder dan een verSaabte Chevrolet Trailblazer. Na de 9-4x is de stationwagenversie van de 9-5 het volgende nieuwe model dat op de agenda staat.