Binnen het Volkswagen-concern bestaan grootse plannen met het platform van de Porsche Panamera. In de toekomst zal die de basis zijn voor een vierdeurs coupé van Bentley, de Lamborghini Estoque en de Audi A9.

Bij Volkswagen is men druk bezig om Porsche toe te voegen aan het merkenportfolio. Als nieuw volwaardig familielid moet Porsche zijn techniek afstaan aan de andere merken in het concern.

In de directiekamers in Ingolstadt, Santa’Agata Bolgnese en Crewe hebben ze hun ook laten vallen op het platform van de Panamera. In de toekomst willen alle drie de merken op die bodem hun eigen model uitbrengen. Dat meldt het Duitse Autozeitung.

Model

Bij Bentley zou het Porsche platform de basis moeten zijn voor een vierdeurs coupé die onder de Continental-reeks in het programma komt. Onlangs bevestigde Franz-Josef Paefgen tegen Autoexpress dat er aan zo’n model wordt gewerkt.

Als motorisering wordt in elk geval de nieuwe geblazen V8 genoemd, die over enige tijd zijn opwachting maakt in de vernieuwde Continental.

Quattroporte

Voor de Audi wordt naam A9 gefluisterd. Die zal dus net als de andere modellen vissen in de vijver van de Quattroporte en de Rapide.

Bijzonder is dat bij deze Audi kan worden gekozen tussen achterwiel- en vierwielaandrijving. De Duitsers beweren dat dit model zo’n 100.000 euro duurder wordt dan de A7. De snelste versie moet zo’n 500 pk gaan leveren en een topsnelheid hebben van meer dan 300 km/u. Daarnaast zal een hybrideversie te koop komen.

Luid gejuich

Tot slot ziet Lamborghini zijn kans schoon om de Estoque concept car uit de ijskast te halen. Die vierdeurs werd enige jaren geleden met luid gejuich onthaald en sinds die tijd duiken af en toe productieplannen op voor deze auto.

Als de Estoque eveneens het Porsche-platform mag lenen is het eindelijk tijd voor een derde modellijn van het merk. “Op de lange termijn zal dat zeker nodig zijn,” vertelt Audi-paus Rupert Stadler.

Nieuwigheid

Intussen werkt Porsche volgens de overlevering zelf ook nog aan nieuwe varianten van de Panamera. Als de nieuwigheid van de vierdeurs af is, komt er waarschijnlijk een tweedeurs model dat de geestelijke opvolger van de 928 moet worden. Daarna moet het de beurt zijn aan een cabriolet.