Er is al een tijdje een welles-nietes-spelletje aan de hand over de Audi RS3. Komt ie wel of komt ie niet? De signalen worden steeds duidelijker dat hij er aan het begin van het jaar écht staat.

De Audi RS3 wordt al tijden gesignaleerd op en rond de Nürburgring maar afgelopen zomer ook bij de Grossglockner. Al vaak is aangekondigd dat die auto zou worden onthuld, maar voorlopig hebben we nog steeds niets officieels gezien. Onze collega’s van het Engelse AutoExpress hebben nieuwe informatie over de RS3 – het kan niet anders dan dat hij op de Autosalon van Genève, in maart van het volgende jaar wordt onthuld.

De Engelsen weten te melden dat de RS3 een snelheidsmeter heeft die gaat tot 310 km/u, maar in de beste traditie zal ook deze RS worden begrensd op 250 km/u. Tegen bijbetaling kan de begrenzer zonder meer worden weggelaten.

Turbo

De motor van de RS3 wordt de 2,5-liter vijfcilinder turbo die ook wordt geleverd in de TT RS; voor de gelegenheid krijgt hij er wel tien pk bij, waarmee het totaal komt op 350 stuks. Daarmee kan hij zich meten met de Focus RS500, die tot nu toe wordt beschouwd als de koning in deze klasse.

De zeventraps S-Tronic transmissie zorgt er voor dat al die kracht op een behoorlijke manier op de wielen wordt overgebracht. Toen de TT RS met deze motor werd gelanceerd was de S-Tronic in combinatie met de dwarsgeplaatste motor en het 4x4-systeem met Haldex-koppeling niet bestand tegen het geweld van de vijfpitter. Inmiddels is dat wel het geval.

Volgens AutoExpress, blijft de productie van de allersterkste A3 beperkt tot 2,700 stuks per jaar – evenveel als BMW heeft beloofd van de 1-serie M Coupé. Ook die wordt onthuld op de Zwitserse beurs. Dat wordt dus een fraaie koude oorlog op de volgende editie van Genève.

In AutoWeek 45, die komende woensdag in de winkels ligt, lees je alles over de nieuwe Audi A3, die in 2012 op de markt verschijnt.