De AutoBild-groep heeft de winnaars bekendgemaakt van de Goldenes Lenkrad 2010 verkiezing. De prijzen zijn vrijwel allemaal naar Duitse fabrikanten gegaan.

In totaal werden tijdens de verkiezing van uitgeverij Axel Springer, bekend van Bild am Sontag en AutoBild, zeven prijzen uitgereikt. De categorieën zijn traditioneel Small Cars, Compact Cars, Medium and Top-of-the-range Cars, Luxury Cars, Vans, SUV’s, Green en het Honorary Steering Wheel voor een persoon die veel betekend heeft in de auto-industrie.

De Audi A1 ging bij de Small Cars met de winst aan de haal. De auto won met een flinke voorsprong van de Citroën DS3 en de Suzuki Swift. Bij de compacte auto’s was het eremetaal voor de Opel Meriva. De mpv van Opel bleef in deze categorie de Alfa Romeo Giulietta en de Lexus CT 200h voor.

Ook al een Duitse winnaar bij Top-of-the-range Cars: de Mercedes CLS. De Audi A7 Sportback en de BMW 5-serie volgen op kleine afstand met respectievelijk een tweede en een derde plek. Bij Luxury Cars staat er wel weer een Audi op de hoogste trede van het schavot: de nieuwe A8. De Audi blijft de Bentley Mulsanne en de Jaguar XJ voor.

De enige niet-Duitse winnaar vinden we bij de ‘groene’ categorie. De Peugeot Ion is hier de nummer één. Op twee vinden we de Opel Ampera, de Twinair-techniek van de Fiat Groep krijgt het brons. Bij de SUV’s wint de Porsche Cayenne; nummers twee en drie zijn de Volkswagen Touareg en de Dacia Duster. De MPV-hoofdprijs gaat naar de Volkswagen Sharan, op de voet gevolgd door de Ford C-Max en de Mazda 5.

Het Honorary Steering Wheel tenslotte is voor Norbert Reithofer. Hij krijgt de prijs voor zijn ‘innovatieve en ambitieuze werk voor BMW’, aldus de jury.