Nadat Renault in 2008 een kwart van de aandelen in AvtoVaz verwierf, is het nu tijd om het aandeel op te schroeven tot de helft.

Renault aast op nog eens 25 procent van het Russische AvtoVaz, het moederbedrijf van Lada. In 2008 kregen de Fransen voor een miljard dollar al een kwart van de aandelen in handen. “Dat we in een later stadium nog meer aandelen zouden mogen kopen, was één van de voorwaarden om in AvtoVaz te stappen,” aldus Renault-Nissan-baas Carlos Ghosn.

Troika Dialog, dat twintig procent van de AvtoVaz-aandelen in handen heeft, meldt dat het aandeel van Renault op loopt tot vijftig procent plus één, zodat het Franse bedrijf een meerderheidsaandeel heeft. Het bedrijf staat open voor verkoop van hun aandelen. Daarvoor zouden gesprekken moeten worden gestart. Een makkelijker optie voor Renault is om aan te kloppen bij het conglomeraat Russian Technologies. Dat is een staatsbedrijf die eveneens twintig procent van de aandelen in handen heeft. Zij zijn zeer bereid die van de hand te doen. De overname van Renault heeft namelijk ook de zegen gekregen van Vladimir Poetin. Overigens kan ook Nissan, het zusterbedrijf van Renault een potentiële koper van de aandelen zijn.

Inmiddels krijgt de samenwerking tussen Lada en Renault al handen en voeten. De Fransen lenen hun techniek om de Lada’s van de toekomst mee te bouwen en bovendien wil Renault in de toekomst ook hun eigen auto’s gaan bouwen in de fabriek in Togliatti.