Tijdens de communistische periode waren de staatslimousines van ZiL wereldberoemd. Als je ’t echt had gemaakt in de partij, werd je in zo’n auto geschoven. Na de val van het communisme, werd het stil rond ZiL. Volgend jaar moet daar verandering in komen.

De modellen van ZiL ten tijde van het communistische bewind in Rusland deden sterk denken aan Amerikanen uit de jaren ’60 en ’70. Decennialang werden de hoge heren van dat land in deze nationale staatslimousines vervoerd. Op het moment biedt ZiL nog de zevenzits 41047 en de vijfzits 41041 aan. Daarnaast is het merk vooral fabrikant van vrachtauto’s en zwaar industrieel materiaal.

Tot het einde van het jaar staat de Russische overheid open voor ontwerpen voor een nieuwe nationale limousine. Deze impressies zijn van de slava’saakyan studio. De grote man daar achter heet Slava Saakyan, die voorheen bij ZiL in dienst was als ontwerper.

Solide

Het doel van dit ontwerp, die ZiL concept is gedoopt, is voor de verandering nu eens niet dat het door iedereen mooi wordt gevonden of prettig op het netvlies moet liggen. Volgens de ontwerper is het ontwerp solide en belichaamt hij de grootsheid van Rusland.

Verder staan beveiliging, comfort en een moderne uitstraling centraal bij het ontwerp van Saakyan. Die zaken moeten er voor zorgen dat het ontwerp lang mee kan. “Het ontbreken van een achterruit en de scherpe hoeken illustreren waar deze auto voor staat, zonder te veel charme over overstyling.”